Honlapkészítés

Honlap tervezés és készítés

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy a honlapkészítés és weboldal készítés szolgáltatásunkkal tökéletesen ki tudjuk szolgálni a honlapunkra látogatókat, így ha valaki honlapot akar készíttetni, akkor a legtökéletesebb helyen jár.

Webdesign

Webdesign, tervezés kivitelezés

Másodlagos tevékenységünk a honlapkészítés után a webdesign, hiszen a két webes kifejezés szoros kapcsolatban áll egymással az internetes tervezés másszóval design és web készítés területén.

WEBDESIGN - Tippek és Trükkök, kezdéshez

Hogyan kezdjem? (honlapkészítés házilag 2. rész)

Hogyan kezdjem cikksorozatunk 2. részében tovább folytatjuk az alapfokú honlapkészítés elsajátításának tárgyalását. A korábbi gyakorlatnak megfelelően közérthető és egyszerű nyelven.

Táblázatok készítése

Ebben a cikkben lépésről-lépésre megnézzük, hogyan tudunk táblázatot készíteni az alábbi minta alapján.

Táblázatunk címe
Ez a táblázat fejlece Ez a sor végig kövér betűvel van írva Azért kövér mert a <TH> elemet használjuk A <TH> a táblázat fejlecét jelöli
Ez a cella szélesebb mert a COLSPAN értéket 2-re állítottuk Ez egy normál cella Ez a cella magasabb mert a ROWSPAN értéket 2-re állítottuk
Ez egy normál cella Ez egy normál cella alulra és jobbraA következőkben láthatjuk a HTML kódot. ami létrehozza ezt a táblázatot. Minden elemét magyarázat követ, hogy megmutassuk melyik részlet mit is csinál. Figyelje a magyarázatokat és meg fogja érteni a táblázat létrehozásának alapszabályait.

<table border="1" cellpadding="5" cellspacing="5">
Border - A táblázat kerete 1 pixel szélesre van állítva. Ha azt szeretné hogy ne látszódjon a keret ezt az értéket 0-ra kell állítani.
Cellpadding - (helyköz a cellán belül, belső margó) = 5 pixel.
Cellspacing - (helyköz a cellák között, ettál látszik szélesebbnek a keret) = 5 pixel.

<caption align="top">Táblázatunk címe</caption>
Caption elem - Az itt elhelyezett szöveg a táblázatunk felett látszik.

<tr>
Ez az elem mondja meg a böngészőnek, hogy új sort nyitunk a táblázatban.

<th bgcolor="#FFFFCC">Ez a táblázat fejlece</th>
<th bgcolor="#FFFFCC">Ez a sor végig kövér betűvel van írva</th>
<th bgcolor="#FFFFCC">Azért kövér mert a <TH> elemet használjuk</th>
<th bgcolor="#FFFFCC">A <TH> a táblázat fejlecét jelöli</th>

<th> elem jelenti, hogy ez a táblázat fejlece "Table Header". Az itt lévő szövegek mindig vastagon vannak megjelenítve. Ugyanúgy, mint a <td> elemnél, a <th> elemnél is használhatjuk a bgcolor tulajdonságot a háttér színének megadására. igaz, hogy ez nem szabványos a HTML 3.2 előírásban, de mind a Netscape és Explorer böngészők értik ezt. Használható még a background="háttérkép.gif" kifejezés is, ami egy háttérben lévő képet helyezne a táblázatba.

</tr>
A sor befejezése.

<tr>
Új sor indítása.

<td colspan="2">Ez a cella szélesebb mert a COLSPAN értéket 2-re állítottuk</td>
<td>Ez egy normál cella</td>
<td rowspan="2">Ez a cella magasabb mert a ROWSPAN értéket 2-re állítottuk</td>

<TD> = "table data" azaz tábla adat. COLSPAN azt jelenti, hogy az adott cella hány cella szélességű legyen megjelenítéskor. ROWSPAN azt jelenti, hogy a cella hány cella magasságú legyen. Ha nem adjuk meg akkor 1 az alapérték.

</tr>
A sor befejezése.

<tr>
Új sor indítása.
<td>Ez egy normál cella</td>
<td>Ez egy normál cella</td>
<td valign="bottom" align="right">alulra és jobbra</td>

ALIGN igazítást jelent méghozzá ebben a formában vízszintes irányú igazítást. Ennek alapértéke, ha nem adjuk meg, akkor "left" azaz balra. VALIGN a függőleges igazítás eleme. Az alapértéke "middle" azaz a cella közepére.

</tr>
A sor bezárása.
</table>
A táblázat befejezése.

Most már ismeri a táblázatkészítés alapelemeit és a hozzájuk fűzhető tulajdonságok helyét is. Nyugodtan lehet próbálkozni a tulajdonságok módosításaival, hamar rá lehet érezni a rejtelmekre.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy a mai modern honlapkészítés alapelvei, a táblázatos honlapösszeállítást ellenzik, mivel a táblázatokat nem a webdesign összeállítására találták ki, hanem adatok táblázatos formában történő megjelenítésére. Ezt vegyük figyelembe, de azt is el kell mondjam, hogy a táblázatok segítségével könnyen és gyorsan érhetünk el eredményt. Kezdők nyugodtan használják a haladók próbáljanak meg más lehetőségeket keresni (természetesen későbbi cikkeinkben kitérünk más megvalósíthatóságokra is.)

Következő leckénkben a fix és dinamikus méretű táblázatok kezelésével és egyéb kiegészítő lehetőségekkel fogunk foglalkozni.

Jó tanulást.

Legutóbbi munkáink

Honlapkészítés

www.elmenyek.hu

honlapkészítés referencia képekMonty Programszervező Iroda honlapjának tervezése és készítése.

további referenciák...

Honlap felületterv készítés, RTML

www.h2oproshop.com

honlapkészítés referencia képek - h2oproshop.comAmerikai Yahoo! StoreTM oldal vágása, HTML konvertálása és RTML programozása.

további referenciák...
© VargaBetű Bt. Minden jog fenntartva. Honlapkészítés, webdesign

websas.hu
Google PageRank
Magyar Honlap Linkek Hun-Web Linkek